• Stacks Image 222

  • Stacks Image 223

  • Stacks Image 224

  • Stacks Image 229

Raf De Keninck werd geboren te Duffel in 1973. Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP-Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs (1997). Verder werd hij laureaat van de Dexia Classics (1992), laureaat van de internationale wedstrijd Orpheus-prijs (1997), laureaat van de Nederlandse Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005) en halve finalist van het internationale kamermuziekconcours Gaetano Zinetti te Verona, Italië. In 2014 ontving hij vanuit de Belgische Unie der componisten de "Fuga Trofee" voor de promotie van hedendaagse Vlaamse muziek.

Als klarinettist en op basklarinet creëerde hij tientallen werken die te beluisteren zijn op radio-opnames en cd-producties. Zo was er een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het trio Energico optrad. Raf nam cd's op voor de labels Phaedra en Vanderkrieken Classics. Opvallend is de jarenlange samenwerking met componist/beeldendkunstenaar George De Decker waarmee hij de grenzen van beeld, concept en geluid aftast. Als kamermusicus en dirigent ontving hij vele lovende woorden van solisten, componisten en pedagogen. Opvallend bij elke uitvoering is zijn ingesteldheid om alle aspecten die de muziek in zich draagt tot bij het publiek en mede-uitvoerders te brengen.

Naast het werken met professionele musici is Raf al meer dan 27 jaar actief als dirigent binnen de amateur harmoniewereld. Zo was hij dirigent van verschillende Nederlandse en Belgsche orkesten uit de hoogste divisie. Deze talloze samenwerkingen brachten unieke projecten tot stand waar diverse kunstvormen elkaar versterkten. Verder behaalde hij tientallen eerste prijzen en kampioenstittels tijdens diverse wedstrijden in zowel België als Nederland. Op occasionele basis dirigeerde hij orkesten zoals Altena Brass en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Naast de vaste orkesten waarover hij de leiding heeft verzorgt hij repetitieweekeinden en orkestkampen voor diverse organisatoren zoals VLAMO etc

Raf was 15 jaar lang artistiek leider van het Emanon Ensemble waarmee hij meer dan 100 werken creëerde veelal voor de grote festivals of live radio uitzendingen. Van 2010-2012 was hij verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten als coördinator en docent kamermuziek alsook docent slagtechniek en ensembledirectie.  Op dit ogenblik is hij directeur Muziek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Daarnaast is hij sinds 2013 artistiek leider van het Vlaams Sinfonietta. Als jurylid is hij terug te vinden bij VLAMO, Boulevard Festival, Dexia Classics en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

Sinds 2015 is Raf lid van de Raad van Advies bij de prstigieuze kamermuziekreeks "Koninklijke Souvenir des Montagnards" en is hij vorozitter van het platform "Klassieke Muziek Tilburg".

Raf zal in 2017 een doctoraatsstudie in de Kunsten aan de Vrije Universiteit te Brussel ism het Koninklijk Conservatorium te Brussel aanvatten.