• Stacks Image 6

  • Stacks Image 7

  • Stacks Image 8

  • Stacks Image 13

2016... Wat een jaar!

2016 ... een jaar om nooit meer te vergeten. Waarom? Hier een greep uit de belevenissen:

Reis naar India met inzet voor Grama Videal en zijn Micro-Kredieten - een heuse Vision Quest in het Zuiden van Portugal -  een eerste kennismaking met China - het van grond krijgen van een hele nieuwe bacheloropleiding uitvoerend musicus , zeg maar conservatorium 2.0 in de vorm van "Academy of Music and Performing Arts" - dirigeren van een mooie Opera van Frank Nuyts - opnemen van een nieuwe solo-cd - het afronden van de "De Baak Leadership Entrepreneurship Advancement " opleiding - meewerken aan de profilering en ontwikkeling van de toekomst van Fontys Hogeschool voor de Kunsten - mooie concerten en bijzondere kennismaking met Japan - en tot slot de vele mooie en inspirerende mensen die ik mocht leren kennen...

Dit alles ... een ongekende rijkdom! Laat 2017 maar komen :-)

Agenda-update!

Alle nieuwe data tot april 2017 staan vanaf nu in de agenda!

Geslaagd laatste concert 2016!

In Ven-Zelderheide dirigeerde ik het laatste concert van 2016 met een heus klarinettenchoir.  Tijdens de repetities en het concert overvielen me vele flashbacks van de tijd met Walter Boeykens. Het was een gezellig en tof concert met fijne mensen.

2016 afsluiten

Met de laatste maand van 2016 in het vooruitzicht ben ik het jaar al stillekens aan het afsluiten. Er is veel werk verzet en heel veel gerealiseerd dit jaar. Ik ben er blij mee en trots op.

Volgend jaar is nu al bijzonder te noemen maar ik wacht nog even met de update van de agenda! Mooie taak voor tussen de Kerst en Nieuwjaar!

Een nieuwe uitvoering van Kammerconcerto Ligeti is in de maak.

Deze bijzondere compositie ligt me nauw aan het hart! Gelukkig was ik dan ook toen ik te horen kreeg deze in 2017 nog eens te mogen uitvoeren!

Deze keer gaan we ermee de grens over wat het extra spannend maakt ;-) 

Pakkend en naar de keelgrijpende "THE NEWS" uitgevoerd door studenten van het Tilburgse conservatorium.

Een productie om de vingers van af te likken! Een meer dan goed ensemble van studenten onder een gedreven leiding van Aart Strootman met een heel tevreden componist JacobTV. Wat wil een directeur nog meer ;-) Een mooi voorbeeld van naarwaar we met AMPA willen!

Talent beluisteren tijdens de Prix Dominique

Ook afgelopen week had ik de eer om voor de tweede keer juryvoorzitter te zijn op de Prix Dominique te Venlo.

Heel wat jong en veelbelovend talent passeerde de revue! Heb er van genoten!

Inspirerende ontmoeting in Heist op den Berg

Afgelopen zondag had ik een heel inspirerende ontmoeting met Margriet van Reisen. We verzorgden samen een meditatie-concert in Heist op den Berg.

De 70 minuten improvisatie maakte veel indruk op het publiek! Ik kijk nu al uit naar de volgende keer :-)

Bijzondere opname laatste track van de nieuwe solo-cd

Afgelopen week een bijzondere opname gehad ... het laatste nummer van de solo-cd staat er op! EN ik ben heel tevreden... kijk echt uit naar het resultaat!

Voorinschrijven CD Carnets de Voyage... het kan vanaf NU!!

Wil je zeker zijn mijn nieuwe cd snel in je bezit te hebben? Dat kan! Stuur een mailtje naar rafdekeninck@icloud.com en reserveer de cd! (kostprijs 15 euro te voldoen bij ontvangst cd).

Wat er op staat? Muziek van George De Decker met heel veel klarinetten van mij ;-)

Mediteren te Heist-op-den-Berg BE THERE!!

Samen met Konigin-Elisabeth-laureate Margriet van Reisen zal ik op 20 november een meditatieconcert verzorgen in de kapel te Heist op den Berg (B). kaarten kan je bestellen via cc Zwaneberg. (Heist-op-den-Berg) Het concert vangt aan om 11 uur !!

Clarinet Choir in projectvorm te Ven-Zelderheide (NL)

Op 23 december is er het slotconcert van het project rond het Clarinet Choir te Ven-Zelderheide. Er zijn momenteel al meer dan 30 klarinettisten ingeschreven dus het gaat fun worden!!

Creatie en opname nieuw werk van George De Decker

Op 24 november zal ik een nieuw werk voor klarinet en geluidsband creëren. Het werk"Es ist WInter" is het sluitstuk van de nieuwe cd "Carnets de voyage" die medio december te verkrijgen is! 

Afronding van de LEAP cursus

De Baak Leadership Entrepreneurship Advancement Program verbindt sinds 1956 leiderschap met ondernemerschap. Dit programma biedt je een gefundeerde basis om een sprong te maken in je persoonlijk, strategisch en ondernemend leiderschap. De LEAP bracht me vele mooie nieuwe vrienden en uiterst interessante inzichten in leiderschap!  De 13 maanden lange cursus is ten einde op 28 oktober ....Op naar de volgende uitdaging! 

Japan en Zweden

Fijn om te melden dat ik in de eerste week van november 2016 in Japan zal vertoeven. Na twee concerten, wat bezoeken aan scholen en  een week Japan later zal ik doorreizen naar het AEC Congres in Goteborg (Zweden) om aldaar ons nieuwste ESP project voor te stellen.

Op het programma in Japan staan 2 werken van de Gentse componist Frank Nuyts!

Nieuwe "Academy of Music and Performing Arts "te Tilburg

Tilburg biedt nieuw perspectief voor muziekstudenten!

Fontys Hogeschool voor de Kunsten introduceert een eigenzinnige topopleiding voor de klassieke en jazz muzikant van de toekomst.

Academy of Music and Performing Arts (AMPA)

Het Fontys Conservatorium gaat op de schop en wordt vanaf september 2017 vervangen door de nieuwe, internationaal georiënteerde Academy of Music and Performing Arts (AMPA). AMPA is een alternatief voor de conservatoria, die grotendeels ingericht zijn op de hiërarchische gang van studie naar het orkest en traditionele concertpodium. Aangezien het werkveld van de klassieke en jazz muzikant aan grote veranderingen onderhevig is, en het orkest lang niet altijd meer het ultieme, of haalbare, streven, focust AMPA op hoogwaardig ensemble spel, interdisciplinair werken en ondernemerschap in een internationale omgeving. Dit doet zij onder het motto: ‘Putting your talent to work!’

Muziekstudent in de dansstudio

Het samengaan van een hoogwaardig conservatorium programma waar optimaal de verbinding wordt gezocht met andere kunstvormen is uniek in Nederland. AMPA is gevestigd in het gebouw van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, dat 14 kunstopleidingen in huis heeft. Dat maakt het gemakkelijk voor de studenten om omringd door stretchende dansers, tappende theatermakers en fotograferende vormgevers een nieuwe kijk te krijgen op hun eigen vak. De studenten krijgen niet alleen de mogelijkheid binnen FHK samen te werken met andere disciplines, maar werken ook over de grenzen van hun discipline heen samen met externe kunstenorganisaties. Deze brede kijk en verbinding met de beroepspraktijk fungeert als een versneller van de ontwikkeling van het eigen talent. De studenten gaan ook daadwerkelijk zelf aan de slag met dans, drama en beeldende kunst. Zo kan het zomaar zijn dat je als pianostudent ook eens je vingers op de barre van de balletzaal legt.

Ensembles in residentie

Ook verschuift de focus van het solitaire studeren naar samenspel. Het ensemble vormt het hart van de opleiding. Al vanaf het eerste jaar nemen de studenten deel aan ensembles en vanaf het tweede jaar zij de mogelijkheid hun opleiding zelfstandig vorm te geven rondom deze ensembles. Via het programma “theory on demand” kunnen ze per ensemble zelf specifieke lessen aanvragen en hun eigen practice-based research uitvoeren. Voor een optimaal contact met het werkveld heeft de opleidingen verschillende (inter)nationale ensembles in residentie, waaronder: Nader Ensemble (BE), Ensemble Klang (NL), TEMKO (NL), Malibran Kwartet (BE) en het Rasscher Saxofoonkwartet (DE).

Raf De Keninck

Initiator van de opleiding is de eigenzinnige, Belgische directeur Raf de Keninck.

De Keninck:

“We zijn dagelijks verbaasd over de vele ingrijpende veranderingen in onze wereld. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe inzichten en tendensen volgen elkaar sneller dan ooit tevoren op. Zo is ook kunst onderhevig aan heel wat ontwikkelingen en lijkt de plaats van die kunst in onze samenleving wel permanent in transitie. Binnen Fontys Hogeschool voor de Kunsten willen wij dan ook een state-of-the-art muziekopleiding bouwen die aansluit op die veranderlijke (kunst)wereld.

Een nieuwe opleiding die onze studenten optimaal vormt en ze de juiste tools en skills geeft om zich na de opleiding optimaal verder te ontwikkelen. Om van onze studenten voorlopers te maken die een bepalende rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe visies op de uitvoeringspraktijk.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze studenten met deze herprofilering de opleiding van de toekomst aanbieden, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot kunstenaars die ons in de toekomst zullen verbazen en inspireren.”

Masteropleiding door het dak!

De Tilburgse Master of Music opleidlng gaat dit jaar helemaal door het dak! 7 Nieuwe nationaliteiten en dubbel zo veel starters aan de studie. Mooi resultaat!

10 oktober 2016: Persconferentie nieuwe opleiding te Tilburg

Als manager krijg je niet dikwijls de kans om een geheel nieuwe opleiding op te zetten. Na lang en veel werk verricht te hebben met mijn collega's is het nu zo ver. Er komt een geheel nieuwe invulling van de conservatoriumopleiding te Tilburg. Zeer benieuwd naar de reactie!!

KingsMusic next step!

Vanaf 25 september zal de nieuwe website van KingsMusic online zijn. KingsMusic is mijn eigen nieuwe bedrijfje. Via de nieuwe site kan je ontdekken welke producties er momenteel lopen. Ook kan je concerten boeken via de site of een medewerker contacteren die voor de verkoop in staat!  Een link zal hier toegevoegd worden van zodra de site online is.

31 augustus tot 2 september 2016 te gast bij Allianz

Ik kijk uit naar mijn aanwezigheid bij Allianz. Een hele andere werkomgeving vanuit "de Baak" opgezet.  Klaar om me te laten verrassen en inspiratie op te doen!

November  =  nieuwe cd maand!

In november 2016 zal een nieuwe cd met solowerk van George De Decker verschijnen! Op deze cd speel ik op verschillende klarinetten van es-klarinet over de gewone besklarinet naar de alt -en basklarinet. . Ik laat het via deze site zeker nog weten hoe en waar je hem kan aanschaffen!

20 september 2016: FHK Event te Tilburg

Op 20 september organiseren wij ons vierde FHK Event te Tilburg. Een brede groep mensee vanuit onze organisatie nodigen we uit om verder te denken over de toekomst en de profilering van ons instituut!

13 oktober 2016 - Opera Paternel in Gentse Bijloke

Op 13 oktober zal ik de kameropera Paternel dirigeren in de Bijloke te Gent. Een schitterend werk van Frank Nuyts én een schitterende cast. Be there!

Zweden, AEC congress van 10-13 november 2016

Aansluitend aan japan reis ik naar Zweden (Gothenburg) om aldaar een keynote te geven omtrent het project "European Sinfonietta". Ook dit land en deze stad is me niet echt bekend dus een tweede ontdekking in één maand tijd. Ook heel veel zin om al mijn AEC-vrienden terug te ontmoeten!

JAPAN.. confirmed... concerten tussen 31 oktober en 7 november 2016

DIt najaar vertrekken we naar Japan om muziek van Frank Nuyts uit te voeren. Een trio voor klarinet, cello en piano alsook een nieuwe werk zal daar het levenslicht zien. Ik kijk er erg naar uit mijn (oude) Japanse vrienden te ontmoeten en weer een nieuw land te kunnen toevoegen aan mijn bezoekenlijst :-)

Vliegende start nieuwe seizoen

Het nieuwe seizoen en het nieuwe schooljaar hebben een vliegende start genomen!  Ik kijk helemaal uit naar een bijzonder jaar met nieuwe creaties, wellicht 2 nieuwe cd opname's en heel wat internationale reizen. Daarnaast presenteren we ook in oktober van dit jaar de geheel vernieuwde conservatoriumoplediing in Tilburg!! SPANNEND!!!

Verplaatsing concert 22 mei Heist op den Berg

Helaas moet ik jullie melden dat ik wegens ziekte genoodzaakt ben het concert van 22 mei te verplaatsen naar het najaar 2016.  Het bericht van het cc ziet er als volgt uit:

U kocht één of meerdere kaartjes voor ‘Caprices for Clarinet’ van Raf De Keninck in de Cultuurkapel van CC Zwaneberg op zondag 22 mei 2016 om 11 uur.

Wegens ziekte is Raf De Keninck helaas genoodzaakt om het geplande concert op 22 mei te annuleren. We brengen u op de hoogte indien er in 2016-2017 een nieuwe datum voor dit concert zou volgen. Mogen wij u vragen om ons uw rekeningnummer te bezorgen? Wij storten dan zo snel mogelijk het betaalde bedrag terug.

Wel laten we u graag alvast weten dat Raf op 20 november 2016 te gast zal zijn in de Cultuurkapel, samen met mezzosopraan Margriet van Reisen (o.a. laureaat Elisabeth wedstrijd 2000), voor een uniek ‘meditatieconcert’. Meer info volgt volgende week op onze website of in onze brochure 2016-2017!

Na India, China is het nu de beurt aan Japan!

2016 is echt het jaar van de reizen geworden... Ik zal in de maand november 2016 in Hamamatsu op het World Music Festival concerten geven in de bezetting klarinet, cello en piano. Meer informatie zal volgen!

Geslaagde reis China

Tijdens een 15 -daagse omzwerving langs diverse concertorganisatoren, conservatoria en muziekcentra verzorgde ik verschillende masterclasses en dirigeerde ik het symfonisch orkest van de Universiteit van Wohan. Vele contacten kwamen tot stand en nog meer plannen werden er gesmeed! Kijk er al naar uit!

The European Sinfonietta Project; Transferring information from composer to performer through new digital tools, useable from classroom  to stage

Het ingediende Erasmusproject voor een driejarige Europese ondersteuning van een nieuw sinfonietta dat met haar projecten zich helemaal in de innovatie stort. Binnen drie maanden weten we of het gehonoreerd zal worden. Best spannend!! Duimpjes omhoog!

Portugal en Vision Quest

Van 3-9 april 2016 ben ik te gast in Portugal om een heuse Vision Quest mee te maken. Ik zal later verslag doen van deze boeiende ervaring!

Weekeinde inspirerend Amsterdam

Tussen twee avonturen in zal ik een weekeinde in Amsterdam doorbrengen om te genieten van alle kunst aldaar in de musea. Hopelijk kan ik ook iets culinairs ontdekken daar ;-)

China, here we come!

Van 16-30 april 2016 zal ik door China reizen en aan diverse conservatoria masterclasses kamermuziek geven. Het gaat een eerste ontmoeting worden met een nieuwe cultuur. Erg veel zin in! Ik zal ook een symfonieorkest dirigeren in werk van Rachmaninov. (Variations on a theme of Paganini) Spannend!!

Research Festival 2016

Op 4 en 5 april 2016 organiseren wij het Music Research Festival in Tilburg. Een tweedaagse met heel wat praktisch research. Interesse in het programma? Kijk het hier al in!  PROGRAMMA 2016

India 2016

In het kader van de oplediing die ik volg aan "De Baak" ging ik op reis naar India. Een mooie reeks uitdagingen aldaar met Grama Vidiyal alsook een confrontatie met een geheel andere cultuur gaf me een hele reeks rijke ideeën en inzichten. Ik hoop deze indrukken dan ook om te zetten in mijn werk zowel op de Hogeschool als artistiek!

Najaar 2016: Nieuwe samenwerking tussen Margriet van Reisen en Raf De Keninck

KLANK EN STILTE...een meditatieve reis

 Een uniek meditatieconcert waarin twee zielen elkaar ontmoeten en samen op weg gaan in een wereld met diepe langgerekte meditatieve frases in combinatie met bijzondere klarinettonen.  De mezzosopraan Margriet van Reisen (oa Laureaat Elisabeth wedstrijd 2000) en Raf De Keninck (basklarinettist) ) ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een Mahler productie voor het Festival van Vlaanderen. Nu, 7 jaar later, leidde een nieuwe ontmoeting tot een verrassende samenwerking in een geheel andere setting. Mis dit unieke meditatieconcert niet en laat uw geest meevoeren in een bijzondere geluidswereld vol met intense klanken en reflecterende stiltes. (20 november Cultuurkapel, Heist op den berg)

Geslaagde uitvoering Lerchenmusik te Heist op den Berg, (B)

Vrijdag 11 maart 2016 hebben we een geslaagde eerste uitvoering van het nieuwe Lerhcnmusik project gehad en dit in de vertrouwde omgeving van CC Zwaneberg te Heist op den Berg. Het samengaan van de magische muziek van Gorecki met de nieuwe beelden van Lisa Verdoorn maakte het geheel een bijzondere ervaring.. We hernemen dit project al zeker twee keer in het najaar! Ik kijk er naar uit!!

Dagdag 2015, Welkom 2016!

Nu het jaar helemaal ten einde loopt kan je al eens terugkijken. Terugkijken op een jaar 2015 dat zijn gelijke niet eerder kende. Ik leerde heel wat nieuwe inspîrerende mensen kennen.. daarnaast moest ik ook van een aantal mensen afscheid nemen. Soms onvermijdelijk en onbegrijpelijk zoals het leven kan zijn, soms ook omdat het beter zo is. Zeer drukke agenda's waren ook in 2015 aan de orde...op zich niet zo een sterk verschillend beeld met voorgaande jaren. Belangrijke stappen werden er gezet bij Fontys sector muziek. Deze trajecten gingen van  start in 2015 en krijgen op 10 oktober 2016  hun besluit. Een uiterst belangrijk en super tof traject wat ik samen met mijn collega's tot een goed eind wil brengen.  Safe the date!  Op artistiek vlak was 2015 het jaar van de herbronning. Ik maakte doorheen het jaar een opzet voor de toekomstige programma's en projecten en dit met in het achterhoofd een belangrijke regel : "Vol is vol". Het resultaat is een drukke agenda in 2016 met verderzetting van mijn cd project omtrent de caprices; Heel wat trio geweld met werk van Gorecki en Brahms maar ook een nieuw project met George De Decker. Naast het spelen zal ik ook wel wat moeten dirigeren. Ik kijk daarbij uit naar het eerste project van het nieuwe ensemble "European Sinfonietta" alsook de uitvoeringen van de kameropera van Frank Nuyts in de Bijloke. Ondertussen loopt mijn uitermate inspirerende curus rond leiderschap bij de Baak nog tot eind novemebr 2016 en ben ik van plan om doorheen het jaar heel wat research te doen rond mijn doctoraatstraject.

Wat brengt 2016 nog? Portugal, Tsechie, Spanje, China, India en Noorwegen. Hopelijk vele hoogtepunten waarop ik binnen een jaar met veel voldoening kan op terugkijken.

Ik wens u en uw partner het allerbeste voor een schitterend 2016!

Tweede cursusweek "De Baak"

Komende week weer naar Driebergen voor de cursus van De Baak. Heel erg benieuwd wat hij me deze keer weer zal brengen!

Te gast op het Theater Café van Omroep Tilburg

Vandaag was ik te gast in het Theater Café van Omroep Tilburg. Fijne ontspannen sfeer waarbinnen ik uitgebreid de tijd kreeg om de Hogechool in de kijker te zetten en de Nacht van de Kunsten aan te kondigen. TOP! Van zodra de link beschikbaar is, zal hij hier prijken ;-)

Geslaagde prix Dominique: Wai Keung Liu wint de Fontys Young Artist Prize!! 

Wat was het mooi om al dat jong talent te beluisteren! Het niveau was aanzienlijk hoog en de organisatie was meer dan geslaagd!

Topdag in Venlo en Tegelen gehad! Proficiat aan de prijswinnaars en de organisatoren.

Niuewe website "KingsMusic" in de maak.

We starten het nieuwe kalenderjaar met een gloednieuwe website van mijn eigen bedrijf "KingsMusic"! Ik laat wel weten wanneer hij online is!!

Nieuw ensemble in de maak!

Meer nieuws zal volgen :-)))

Live vanop het Buma-festival te Utrecht

Op vrijdag 27 november 2015 ben ik te gast bj Klara én Radio 4 op hetzelfde moment! Ze verzorgen namelijk samen een live uitzending vanuit  Utrecht waarin het beste van Vlaanderen en Nederland elkaar ontmoeten. Ik ben van de partij omtrent mijn werk en onderwijsvernieuwing.

Interesse? Luister gerust in het blok tussen 16 en 17 uur!

Nog meer concoursgeweld!

Ik ben net uitgenodigd om als voorzitter te zetelen in de jury van de prix Dominique die zal doorgaan in Venlo op 29 november 2015. Meer info op http://www.klassiekdominique.nl

Archipelconcours ook in 2016!!

In 2016 zal het Archipelconcours voor de derde keer doorgaan! Deze wedstrijd voor jong talent zal doorgaan in februari 2016 met als finaledag 6 maart 2016.

2016... tipjes van de sluier ...

In 2016 zal ik naast mijn reizen in Europa ook te gast zijn in China en India. Ook zijn er prille contacten in Paraguay!  Ik kijk al uit om nieuwe verbindingen en ervaringen op te doen!! Meer info zal volgen.

De Nacht van de Kunsten, welkom op vrijdag 18 december 2015

Op vrijdag 18 december kan je tussen 19u en 0u30 terecht voor concerten en voorstellingen in onze school op het Zwijsenpein te Tilburg.  Studenten presenteren de spannendste concerten, dansvoorstellingen en zelfs heuse circusacts! De avond begint met een cd voorstelling van ons eigenste Fontys Jazz Choir!!

Lid van de Raad van Aanbeveling Koninklijke Souvenirs des Montagnards Tilburg

Vanaf september ben ik lid van de Raad van Aanbeveling Souvenirs te Tilburg. Deze prestigieuze kamermuziekreeks met veelal wereldsterren op de concertagenda is uniek in zijn soort! Ik kijk er dan ook naar uit mijn inzichten en ideeên in te brengen bij de toekomstplannen van deze schitterende organisatie.

21 november Open Dag FHK Tilburg!!!!

Op 21 november is er de eerste open dag voor de opleidingen Conservatorium, Muziekeducatie, Master of Music en Rockacademie.  Wil je graag een hedendaagse muziekopleiding volgen die je kansen en verbindingen geeft met en in het werkveld? Moet je bij ons zijn !! Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!!

Nieuwe docenten op het Fontys Conservatorium!

De pianisten Nicolas Callot en Geert Callaert zijn de neiuwe hoofdvakdocenten piano klassiek aan ons instituut! De komende tijd zullen er nog nieuwe namen aan ons docentenkorps toegevoegd worden! Hou facebook en deze site in het oog!!

AEC Congress te Glasgow

Ook dit jaar zal ik aanwezig zijn op het jaarlijks weerkerende AEC congress deze maal gehouden in Glasgow. Een moment waar alle Europeese conservatoriumdirecteuren elkaar ontmoeten! Netwerken dus!!

LEAP Cursus bij de Baak gestart!

Ik volg van oktober 2015 tot november 2016 een managementcursus aan het zeer goed aangeschreven opleidingscentrum "De Baak". De eerste week is al achter de rug met mindblowing inzichten. Kijk al uit naar de volgende sessies!!

Kameropera Frank Nuyts in de Bijloke te Gent.

Een nieuw evenement in de agenda! Op 13 oktober 2016 zal ik een kameropera van Frank Nuyts dirigeren in de Bijloke te Gent!  Gaat weer een bijzondere productie worden met muziek van een Vlaamse topcomponist!

Volgende reeks opnames cd Caprices for Clarinet.

Volgende week 2, 3 en 4 november zullen de volgende caprices opgenomen worden. Spannend en fijn om weer aan het werk te zijn met VanderKriekenClassics! Kijk er al naar uit!

FC Jongbloed in Muziekgebouw EIndhoven op donderdag 29 oktober

Op donderdag 29 oktober zal ik mijn basklarinet nog eens tevoorschijn halen om samen met studenten een concert met hedendaagse Nederlandse Muziek te spelen in het Muziekgebouw te Eindhoven. Het concert staat onder leiding van Aart Strootman

Nieuwe derde editie van "In the Picture" ons FHK Muziekmagazine!!

https://issuu.com/fhktilburg/docs/in_the_picture___september_2015_sec

Na deSIngel, Festival van Vlaanderen nu het Concertgebouw Brugge in de ban van onze Chamber Symphony cyclus

Het staat nu vast! De fonkelnieuwe Chamber Symphony van Petra Vermote zal het daglicht zien op 6 februari 2016 in het Concertgebouw van Brugge. Ik zal dan het Vlaams Sinfonietta leiden bijgestaan door sopraan Elise Calluwaerts. Kijk er nu alweer naar uit! Reminders aan eerdere Chamber Symphony avonturen hieronder te bekijken!


CD project van start

Eind augustus 2015 gaat dan eindelijk mijn solo-cd project van start! Nog hel de maand hard studeren want het is niet van de poes! Daarnaast ontstaan al de plannen voor een opvolger maar eerst deze klus klaren! Resultaat eind december aan te schaffen!!

Najaar 2015 brengt ons in...

Het najaar van 2015 is één van de drukste sinds ooit! Heel veel werk voor Fontys en daarnaast te gast in Glasgow, Corfu en Porto! Go zou ik zeggen!

Kameropera in de Bijloke te Gent!

In de maanden september-oktober 2016 zal ik een kameroperaproductie in de Bijloke te Gent gaan leiden. Hou de agenda en het nieuws in de gaten! Ik kijk er nu al naar uit! 

Chamber Symphony...

In 2013 schreef Luc van Hove een Chamber Symphony voor het Vlaams SInfonietta. Dit werk kadert in een reeks nieuwe composities waarvan de volgende creatie voorzien is voor maart 2016. Deze keer is de Vlaamse componiste Petra Vermote aan de beurt en ruilen we De SIngel in voor het Concertgebouw Brugge. Nu al zin in!!

Laatste week...

Klaar voor de laatste werkweek bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten en dan.. vakantie! Vandaag nog de teksten voor de nieuwe editie van het magazine "In the Picture" afgewerkt alsook nog heel wat administratief werk verzet. Kijk uit naar een rustige vakantie met ook heel wat klarinetgeweld! Daarna een nieuw seizoen voor de boeg met een 3-tal cd releases en hopelijk ook twee mooie nieuwe projecten. Daarnaast werken we verder aan de vernieuwing van de muziekopleidingen te Tilburg. Maar.. eerst even de riem er af!

Start cd opnames

Eind volgende maand start ik met de opnames van mijn nieuwe solo-cd. Hou de berichtgeving in de gaten want begin december gaat hij al de markt op :-) Daarnaast zullen er in de maand november al een paar gelegenheden zijn om een exemplaar te winnen! Succes ermee!!

Student Tom Sandeman wint de Jacques de Leeuw Prijs

Deze prijs is een stimuleringsprijs ter waarde van 10.000 euro. De prijs bestaat reeds 14 jaar en is al 9 maal gewonnen door een student van de sector muziek van FHK. Tom is een typisch "product" van het FHK Conservatorium waar kwaliteit maar zeker ook ondernemerschap, originaliteit en vakmanschap hoog staan aangeschreven! Trots!!

Juryrapport Jacques de Leeuw Prijs 2015

categorie Uitvoerend

Tom Sanderman

Tom Sanderman is een sublieme muzikant die excelleert met een professioneel repertoire. Een veelzijdige performer op zoek naar een spannende rafelrandje, omdat hij weet dat hij zich daarmee kan onderscheiden. Een randje dat hij bewust zelf wil creëren. In die scherpzinnige ruimte ontwikkelt hij zijn eigen stijl waarbij hij vol overtuiging kiest voor hedendaagse nieuwe muziek. 

Tom is een muzikale ondernemer pur sang en overziet het totaalplaatje. Hij is zich bewust van het krachtenveld waarin hij zich begeeft en zoekt daarin vol zelfvertrouwen de niches op. Bovendien beheerst hij zijn instrument tot in de finesses, met een muzikale creativiteit die grote bewondering afdwingt.

De jury heeft Tom als winnaar gekozen omdat in hem al de genoemde aspecten van het kunstenaarschap op een inspirerende en meer dan overtuigende manier samenkomen. Tom is een kunstenaar die weet welke wegen te bewandelen in de steeds veranderende beroepspraktijk. Een kunstenaar die er zelfbewust voor kiest om zich door te ontwikkelen. Door zijn nominatie voor de Jacques de Leeuw Prijs liet hij zich uitdagen nieuwe elementen toe te voegen aan zijn repertoire. En met succes. Zijn eindexamen was excellent. Wanneer een componist uit zichzelf vraagt iets voor jou te mogen componeren, terwijl je nog op een opleiding zit, dan is dat een opvallend bewijs van een groots en beloftevol talent, waarvan we nog veel gaan horen.

Zeer goede NSE uitslagen voor verschillende van mijn opleidingen.

Heel blij en trots ben ik met de uitslagen van de Nederlandse Studenten Enquete waarin studenten hun eigen opleiding beoordelen. Onze Master of Music is de veruit het beste beoordeeld in het zuiden van het land alsook de oplelding conservatorium gaat er spectaculair op vooruit!  Proficiat aan de hele staff voor dit resultaat!

Samenwerking met Henri Bok

Ik ben verheugd te melden dat er momenteel contact is tussen de Nederlandse basklarinetvirtuoos Henri Bok en mezelf in verband met een concertprogramma voor 2 basklarinetten en saxofoon. Kijk er heel erg naar uit!! Meer info volgt!

Nieuwe concerten in de maak met het Vlaams Sinfonietta!

Om jullie op te warmen voor de nieuwe activiteiten van het Vlaams SInfonietta hier alvast een live performance van de Chamber Symphony van de hand van Alain Craens. Veel luisterplezier!!


Opnamelocatie solocd bekend!

Na een dagje proefopnames op beide locaties is de keuze gevallen op een kerkje in Middelbeers! Ik kijk erg uit naar dit bijzonder project! Meer info zal weldra volgen!

Fantastisch EMJ te Neerpelt

Ik had wederom de eer om op het 63ste Europees Muziekfestival voor de jeugd te jureren. Ook dit jaar was het een hele fijne tijd en waren er intense momenten zowel met de internationale jurycast als met de internationale jeugdgroepen die zich kwamen presenteren. Zoals we het gewoon zijn maar nog steeds even indrukwekkend in een onwaarschijnlijk goede organisatie van EMJ!! Tot binnen 2 jaar!!!

Locatie nieuwe solo-cd bijna bekend

Volgend weekeinde de laatste bezoeken aan nog wat locaties en dan staat de opnamelocatie voor de nieuwe cd "Caprices for Clarinet" vast. Kijk weer erg uit naar de samenwerking met Paul van der Krieken en het label Vanderkrieken Classics.  GO!! Release december 2015.

CREA Conference in Italië

Vandaag het certificaat CPS mogen ontvangen en dit na een cursus op de CREA Conferentie te Italië.  CPS staat voro Creative Problem Solving en is een systeem waarmee je een systematische onderbouw geeft aan het denkproces omtrent een gestelde problematiek. Best zeer interessant! Tevens interessante contacten met de 200 andere cursisten afkomstig van over de hele wereld.

Tilburgse Master of Music beste master muziekopleiding van Nederland volgens Nationale Keuzegids!!

Onze Master of Music behaalde een topscore  en behaalde daarbij de eerste plaats!

Ranking is:

1. Tilburg, .Master of Music Fontys

2. Amsterdam AHK

3. HKU

4. Maastricht, Zuyd

Dikke proficiat voor docenten en studieleider!!!

Fontys Conservatorium biedt 3 lessen aan!

De laureaten van het Archipelconcours 2015 zijn bekend! 3de Laura Landman, 2de Thomas Prechal en 1ste laureaat Anton Smulders. Fontys Conservatorium biedt alle drie de winnaars elk 3 hoofdvaklessen aan bij een hoofdvakdocent naar keuze! Ik wens deze drie jonge mensen veel plezier met hun prijs!!

Archipel Concours

Vandaag in het Muziekgebouw EIndhoven te gast als jurylid van het Archipel Muziekconcours.  Benieuwd wie de mooie prijzen in de wacht gaat slepen. In ieder geval al een dikke proficiat aan de finalisten! Meer info? LINK

Geslaagde afsluiting!

Afgelopen weekeinde, 7 maart, kwam er een einde aan 12 jaar dirigentschap bij L'Union Fraternelle te Zeelst ( NL). Met een mooi concert, een volle zaal en hele fijne solisten was het een aangename avond! Ik bedank de musici van L'UF voor de jarenlange samenwerking en wens hen nog veel succes in hun verdere bestaan!

Project rond Rilke

Samen met George De Decker heb ik weer het project rond Rilke opgepakt. bedoeling is om het volgende seizoen het resultaat te presenteren! Kijk er erg naar uit!

Eerste concert met programma nieuwe cd een feit!

22 mei 2016 zal ik een soloconcert verzorgen in de kapel te Heist op den Berg. ZIn in?? Kaarten kan je binnenkort boeken via het cc Zwaneberg te Heist op den Berg. be there!!

Gorecki in Heist

In het seizoen 2015-2016 zal ik een concert met muziek van Gorcki brengen in CC Zwaneberg. Bijzonder is de visuele omkadering bij dit concert... Nieuwsgierig geworden? Hou de berichtgeving in de gaten!!

KingsMusic

Vanaf 1 januari 2015 breng ik al mijn activiteiten onder in een nieuw bedrijf. De naam KingsMusic refereert aan mijn familienaam De Keninck (vroeger wellicht de Koning) Naast enkele nieuwe projecten sta ik klaar voor mijn trouwe klanten! Meer informatie omtrent KvK en BTW nummer kan u bij contacten lezen.

Leiderschaps-coaching 5 daagse in Slovenië

Van 4 tot 8 juni 2015 zal ik deelnemen aan een coachingsreis door Slovenië met als thematiek leiderschap... ben heel nieuwsgierig!

Congres te Sestri Levante

Van 15 tot 19 april 2015 zal ik te vinden zijn op het congres CREA THE 13th INTERNATIONAL CONFERENCE ON CREATIVITY AND INNOVATION.

Vlaams Sinfonietta naar Brugge

In het seizoen 2015-2016 zal het Vlaams Sinfonietta te gast zijn in het Concertgebouw Brugge met een programma rond de Chamber Symphony van Petra Vermote. Het ensemble met sopraan Elise Calluwaert onder mijn leiding zal werk van Vermote en enkele andere componisten brengen en dit met als rode draad: Lorca! Alweer een hoofdstuk in de Chamber Symphony cyclus! Ik kijk er alvast naar uit! 

Geslaagde uitvoering Brahms trio

Op 1 februari 2015 tijdens de Open dag van het Fontys Conservatorium speelde ik samen met leden van het "Indigo kwartet" het klarinettentrio van Brahms.

Fijne en boeiende samenwerking. Ik kijk al uit naar een volgende gelegenheid!

Tweede editie FHK Music Magazine "In the picture" beschikbaar!

Kijk snel op onderstaande link of stuur voor een papieren versie een mailtje naar l.koster@fontys.nl

Veel plezier ermee !!!

Tweede editie Magazine : "In the spotlight" is een feit!

De tweede editie van het muziekmagazine zal dit weekeinde te vinden zijn op de Open Dag bij FHK te Tilburg! Later plaats ik een digitale link op deze site... voor nu geef ik al mijn voorwoord prijs. 

Als er iets is waar de alom bekende Duitse dichter Rainer Maria Rilke zijn hersens over gebroken heeft, dan is het wel de paradoxale verhouding tussen het werk en het eigen leven, die volgens hem inherent zou zijn aan elk kunstenaarsbestaan. Deze paradox laat zich in feite in één simpele vraag omschrijven: leeft de kunstenaar om te werken of werkt de kunstenaar om te kunnen leven? Offert de kunstenaar met andere woorden zijn eigen leven op aan de kunst of stelt het maken van de kunst hem/haar in staat anders, en,dan met name ‘beter’ of waarachtiger te leven? Een beter leven… drie woorden die heel wat kunnen omvatten. Woorden die zeker nu, na de afgelopen schokkende gebeurtenissen in Parijs, een nog diepere betekenis gekregen hebben. Een vervolgvraag zou kunnen zijn: Kan kunst de samenleving veranderen? En, als dat zo is, wat kunnen of moeten we onze studenten meegeven om dit voor elkaar te krijgen? Maatschappelijke relevantie is een steeds belangrijker wordende term in ons kunstonderwijs en dit samen met ondernemerschap en persoonlijke ontwikkelbaarheid na de studie. Vanuit het conservatorium, de Academie voor Muziekeducatie, Master of Music en de Rockacademie worden mensen actief geconfronteerd met zowel maatschappij als ondernemerschap. Maatschappelijke verbanden blootleggen, netwerken opbouwen én analyseren is er een dagelijkse bezigheid waarbij informatiestromen tussen docenten en studenten stevige vormen aannemen. Daarnaast bouwen we momenteel aan een kwaliteitsvol post-HBO onderwijspakket zodat we ook, na hun studie, onze studenten blijven ondersteunen en stimuleren. Met al deze aspecten vervat in onze vernieuwde muziekopleidingen stappen we dan ook daadkrachtig de toekomst in. Stellig van plan om de nieuwe muziekdocenten, producers en performers van de toekomst te vormen. In deze tweede editie van ons Music Magazine ‘In the Picture’ stellen wij weer wat meer aspecten van onze vier opleidingen aan u voor. Een magazine gevuld met positieve energie voor een betere wereld!! Ik wens je dan ook veel leesplezier en kijk er naar uit je te ontmoeten op één van onze vele concerten en evenementen. 

Inspreken Gemeenteraad Casus Cultuurbeleid Gemeente Veldhoven.

Hieronder kan je mijn tekst vinden die ik inspraak om mijn protest te staven tegen de plannen van de Gemeenteraad Veldhoven. (27/01/2015)

Beste leden van de Raad, Beste mensen,

Het huis van de muziekamateur…

Een groot deel van de samenleving binnen Veldhoven is opgebouwd rondom de amateurmuziek. Een beslissing om de gehele culturele infrastructuur te herijken zal wel een noodzakelijk gegeven zijn echter is dit niet een oefening die zijn gelijke kent in wiskundige sommen en verschillen oplossen. Nee, het is een multi-dimentionale denkoefening waar verschillende exponenten op elkaar inwerken en er enige visionaire, inhoudkundige kennis verreist is om deze tot en goed einde te brengen. In de voorstellen  die momenteel op tafel liggen is dit belangrijk gegeven, om tot een beslissing te komen NOG niet aanwezig

Als je de globale plannen analyseert en toetst komt één van de bouwstenen binnen de Veldhovense samenleving onder hoge druk te staan. Die samenleving,…. Onze samenleving moeten we gezond houden!! Als we te veel peilers in deze samenleving weghalen is de kans op sociale chaos vele malen hoger dan in een maatschappij waar sociale cohese gefundeerd is met fasciliteiten zoals Kunst, Kennis en Sport. Wij willen toch geen herhaling van Parijse terreur en wederzijds onbegrip op ons gemeentelijk grondgebied?

Fundamenten zijn belangrijk in onze samenleving maar ook binnen elke tak daarvan. Denk maar aan de werking van een voetbalclub rond hun eigen veld en clubhuis of in dit geval de werking van de amateurmuziek met als centrum de muziekschool. De muziekschool van Veldhoven is in heel Noord Brabant gekend ….het gebouw van deze is school is geen onbelangrijk element in deze bekendheid. Laten we maar denken aan de verschillende orkesten die hun wedstrijden voorbereiden. De ontmoetingsplaats van potentiele leden met diezelfde harmonieorkesten tijdens examens en concoursen gehouden in de zaal De uitzonderlijke akoestische kwaliteiten die, theater de Schalm niet kan vervangen zijn tevens een belangrjik gegeven. Zelfs masterstudenten van mijn eigen muziekdepartement bij Fontys Hogescholen voor de Kunsten  (afkomstig uit  heel Europa) zijn vol lof over de schitterende zaal!  Ik gaf reeds verscheidene concerten in deze zaal… als klarinettist en als dirigent. Het is een unieke locatie!!

Gooi deze troef en hoeksteen van d emaatschappij niet achteloos weg alsof het gaat over een som of een verschil.

Momenteel MAAKT het het verschil voor heel veel mensen!

 Tot slot wil ik eindigen met een citaat van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke: "Ons hoofd is rond zodat ons denken van richting veranderen kan". Dank u wel.

Allen welkom op de Open Dag Sector Muziek FHK Tilburg

1 februari 2015 gaan de deuren van ons instituut weer wijd open! Naast de vele informatie die je er kan bekomen voor je toekomstige studie aan het Conservatorium, de Rockacademie, Master of Music of de academie voor Muziekeducatie valt er ook heel wat te beleven.  Zo kan je de Rockacaemie in al haar facetten komen beluisteren en bekijken in concertzaal 013 en valt het driedaagse Brahmsfestival samen met deze open dag bij het Conservatorium!

Allen van harte welkom!!

Tweede editie van het magazine "In the Picture" volgende week beschikbaar!

Wederom trots om de tweede editie van ons FHK Music Magazine te kunnen presenteren.  De release is voorbehouden voor de Open Dag op 1 februari 2015 te Tilburg! Weldra ook electronisch te downloaden via bijvoorbeeld deze site. 

Gezocht : Nieuwe collega die de Master of Music opleiding kan leiden!

Momenteel loopt er een interessante vacature voor studieleider Master of Music bij de Fontys Hogeschool te Tilburg.Wil je muziekstudenten uit verschillende genres (klassiek, jazz, pop en muziektheater) begeleiden naar hun toekomstige carrière én heb je een hart voor onderwijs? Dan is deze baan ideaal voor je! Deze 50 procent aanstelling is dan ook nog eens interessant als je naast deze baan andere activiteiten wil blijven ontplooien zoals bijvoorbeeld een concertpraktijk!

Nieuwsgierig geworden ?

Reageer gerust!! Indien vragen kan je me steeds bereiken via de gegevens op de contact-pagina!

Nieuw cd project met VanderKrieken Classics in de maak!

De kogel is door de kerk! Het nieuwe cd project met VanderKriekenClassics is een feit :-) Wat het juist gaat wordern is voorlopig nog een geheimpje. Deadline is december 2015.  Dus alvast een plaatsje reserveren onder de volgende kerstboom!!

Wensen

Tijd voor de wensen!

Ik wens u en uw naasten fijne feestdagen en een mooi 2015 toe!  Een goede gezondheid, veel bewondering en verwondering niet te vergeten!!

21 nieuwe piano's voor de studieruimtes bij het Fontys Conservatorium

21 piano's worden deze week vervangen!! Hiermee geven wij onze studenten nog meer faciliteiten en studievreugde!! Geniet er van!!

2015...terug uitgenodigd in Porto!

Volgend jaar ben ik weer uitgenodigd om een project te leiden in Porto! Momenteel zoeken we uit wat het programma gaat worden waarbij Rihm, Ligeti en Stravinsky bovenaan mijn lijstje prijken ....maar we zien wel ;-)

Geslaagd concert in Muziekgebouw EIndhoven!

Op 20 november 2014 heb ik het laatste concert in rij gebracht met masterstudenten van de conservatoria Tilburg/Maastricht. Een sfeervol, intens concert met Vlaams werk en het Requiem van Gorecki. Dikke proficiat aan de studenten voor hun inzet en energie!

Het AEC Congress 2014 is afgelopen.

Boeiende contacten verkregen inzake de verdere uitbouw van mijn internationaal profileringsplan. Verder genoten van collega's en de mooie omgeving! Een stad om zeker nog eens te bezoeken en de tijd te nemen voor de vele mooie dingen die er te vinden zijn!

 Doctoraatsonderzoek van start vanaf maart 2015

Door de (vertraagde) zoektocht naar een promotor en het verder opzetten van het programma zal mijn doctoraatsonderzoek starten in maart 2015. Meer informatie kan je vinden onder de rubriek Bio.

Even rust en dan een ware eindejaars-rush!

 Foto vanuit het Kon. Concertgebouw Amsterdam 2014

Na de boeiende en inspirerende concerten met het Darkness programma samen met de studenten uit de masteropleidingen van Tilburg en Maastricht is het even rust geblazen. Volgende week naar Budapest voor een AEC Congres. Een eerste kennismaking met deze stad... kijk er naar uit. Eens terug thuis wacht er een ware eindejaarsrush met nog veel werk in Tilburg maar ook verschillende boeiende andere uitdagingen. Zie het helemaal zitten!

Komende week weer Darkness concerten!

De komende week staan er drie concerten in de agenda rond het project met de Masters Tilburg/Maastricht. De week begint goed op woensdag 5 november 2014 om 12u30 in het Konnklijk Concertgebouw te Amsterdam; Daar dirigeer ik het Kleines Requiem für eine Polka van H. Gorecki.

Op donderdag 6 november brengen we muziek van Laporte, Vande Ginste, Debussy en Gorecki in de Hochschule fur Musik in Achen (D) en op 7 november herhalen we dat programma volledig in de concertzaal van het Conservatorium te Maastricht. ik kijk er alvast naar uit!!

Video materiaal Concert "Folk Songs" Vlaams SInfonietta.

Er is weer wat videomateraal geknipt en geplakt van het voorbije project van het Vlaams SInfonietta!  Hou de agenda in het oog want de reeks rond "Folk Songs" is in de maak ;-)

Opnames afgerond! Kijk uit naar het resultaat!!

De opname's voor de cd van George De Decker zijn gisteren afgerond. Na een uiterst boeiende opname-avond rest ons alleen nog de mix en het uiteindelijke resultaat af te wachten

Vierde en vijfde Chamber Symphony komen er aan!!

In de reeks van het Chamber Symphony project zijn we reeds aan nummer vier ( Petra Vermote, Concertgebouw Brugge) en nummer vijf ( Robert Groslot, SIngel Antwerpen)

Brahms Trio op 31 januari 2015

Net besproken dat ik mijn eerste concert van mijn 42ste levensjaar met mooie muziek mag vullen...  Samen met celliste Monique Heidema en pianist André Telderman  zal ik het Brahms Trio ten gehore brengen. Hou de agenda in de gaten.

Voorbereiding opname George De Decker

Vrijdag 10 oktober is het dan zo ver. De laatste opnamesessie voor de cd met muziek van  George De Decker.  Kijk er erg naar uit!

Geslaagde premières te Heist op den Berg!

Afgelopen vrijdag 3 oktober bracht het Vlaams Sinfonietta samen met zangeres Olga Romanco de Folk Songs van Berio.  Naast Berio stonden 4 premières van Europese componisten. het publiek was enthousiast en kon het concert goed smaken!! Wij kijken uit naar een vervolg van dit project.

 Raf De Keninck en Olga Romanko

vlnr : Hawar Tawfiq, Raf De Keninck, Olga Romanco en Hans van Kerckhoven

Start project Berio met Vlaams SInfonietta

Volgende week (22/09) starten de repetities van het Berio-project met het Vlaamse SInfonietta. Heel wat om naar uit te kijken! Nieuwe muziek, een tot de verbeelding sprekende zangeres én ik heb het voorrecht weer aan de slag te mogen gaan met dit ijzersterke ensemble! Feest zou ik zeggen!! Wereldcreaties bijwonen? Dat kan ... be there op 3 oktober 2014 in cc Zwaneberg Heist op den Berg.

12 oktober twee toffe gebeurtenissen in de agenda!

12 oktober ga ik weer eens naar Vlaanderen én het is voor Vlamo ... dubbele pret zou ik zeggen. Ik ben jurylid van de orkestwedstrijd voor de provincvie Oost-Vlaanderen. Ik wens de kandidaten nu reeds veel succes en inspiratie toe!

Definietief: Data productie Darkness, Master opleidingen Conservatoria Tilburg en Maastricht

De data van het Darkness project zijn nu definitief!  In dit project ga ik aan de slag in een sinfonietta bezetting met masterstudenten van de conservatoria Maastricht en Tilburg. Op het programma muziek van Hendrik Gorecki en Claude Debussy. Daarnaast, en daar ben ik heel blij om, twee Vlaamse muziekwerken! Werk van A. Laporte en Stephane vande Ginste. Concerten zijn er op :

5 november 2014  Koninklijk Concertgebouw Amsterdam

6 november 2014 Hochschule fur Musik Achen

7 november2014 Conservatorium Maastricht 

20 november 2014 Muziekgebouw EIndhoven

BE THERE! 

Met trots!

Met trots presenteer ik jullie het eerste FHK muziekmagazine!! Klik en lees en vooral... wees WELKOM!!

In the Picture!

Het nieuwe magazine van de Fontys sector muziek is een feit! Je kan hier concerten, masterclasses en alle mogelijke evenementen vinden naast informatie over onze studierichtingen!!  MOOI!

Turkse en Noorse componisten schrijven muziek voor het Vlaams SInfonietta!

Naast componisten uit Nederland, Irak en Griekenland zullen ook Ellen Lindquist (Noorwegen) en Mehmet Erhan Tanman (Turkije) nieuwe muziek schrijven voor het Vlaams SInfonietta!!

Ik kijk er erg naar uit!!

Première op 3 oktober 2014 te Heist-op-den-Berg. Be there!!!

Nikos Loakeim schrijft werk voor Vlaams SInfonietta

Eén van de nieuwe werken die het ensemble zal creëren binnen het programma "Folk Songs"  is van de Griekse componist Nikos Loakeim. Hieronder de link van werk dat we 2 jaar geleden in première brachten op het Festival Voorwaarts Maart te Gent! Enjoy!!


Vanaf september een nieuwe site in de ether!!

Vanaf september 2014 zal ik aan de Vrije Universiteit Brussel een doctoraatstudie aanvatten. Hieromtret zal ik een nieuwe website vullen met resultaten en verdere onderzoeksvragen. Bedoeling is enerzijds informatie te bieden én bepaalde vraagstukken in een breder kader te stellen. Meer info zal volgen! 

Folk Songs - Vlaams Sinfonietta

Net bericht gekregen van Kunsten en Erfgoed Vlaanderen dat de projectsubsidie goedgekeurd is voor ons Folk Song project. Een mooi begin van de vakantie :-)

Bijna einde schooljaar ... het was de moeite dit jaar! Een terugblik....

Wat een bijzonder schooljaar bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Onder mijn impuls gingen in 2012 de hervormingen bij het conservatorium van start en kwamen zo dit jaar helemaal op kruissnelheid. Resultaat was niet min.... spectaculaire stijgingen van NSE ( Nederlandse studenten enquete waar studenten hun onderwijs in beoordelen) een mooie stijging van de medewerkerstevredenheid... belangrijker nog is de nieuwe energie die door de opleiding waait! Veel initiatief, veel inovatie, veel inzet... bijzondere momenten... deze momenten waren in eerste plaats de presentaties van de afstudeerders de afgelopen maand! Wat een veelbelovend talent!  Daarnaast was er de ingezette inovatie bij de opleiding Muziekeducatie, nog een opleiding onder mijn vleugels... een opleiding die het afgelopen jaar mega-stappen zette onder leiding van een geïnspireerde ploeg docenten. De derde opleding binnen mijn sector, de master of Music, groeide en groeide.... een bestendiging van het grote aantal eerste jaarsstudenten én indrukwekkende onderzoeksresultaten van eigen docenten die terug aan de studie gingen binnen hun eigen instituut. Voor volgend jaar nieuwe internationale ankers én enkele ensembles in residentie! Een uitdagende en interessante omgeving voor onze studenten! De Rockacademie pakte dit jaar dan weer uit met heel veel successen van alumni. Een mooie Jacques de Leeuwprijs en een bijzonder gemotiveerd docentenkorps!

Daarnaast vele prijswinnaars ... denk maar aan Jeroen van Vliet (de Boy Edgarprijs 2014), Vincent van Amsterdam (eerste laureaat conservatoriumconcours 2014 Grachtenfestival, een mooie beurs voor docent Aart Strootman, een nominatie van Andreas van Zoelen voor de "Denk Groter Prijs" , een ex-directeur van de Rockacademie die een cultuurprijs wint, ontelbare releases van EP's, CD's etc door zowel studenten van Rockacademie, conservatorium als Master.  Samen met de 4 studieleiders van de opleidingen muziek FHK hebben we er een bijzonder jaar van gemaakt!!!

Als je daarbij ook nog eens voor mezelf een mooie cd  rond de muziek van Frank Nuyts zet, mooie concerten, een bijzondere prijs "Fugatroffee 2013" én een mooie concertagenda voor 2014-2015 .... tja....  ben ik blij en bloos ik wat. 

Ik wens iedereen een schitterende vakantie toe en kijk uit naar het komende jaar!

Data en locaties project rond Gorecki bekend!

In het najaar zal ik samen met de masterstudenten van FHK en Zuyd een project brengen rond het Requiem van H. Gorecki. Op het programma muziek van Vande Ginste, Gorecki, Debussy en Laporte. Kijk snel in mijn agenda! 

"Je altijd blijven ontwikkelen" ... Quote uit het FHK Magazine

Kijk snel in de nieuwste editie van het FHK Magazine met een bijdrage van mij over muziekonderwijs !

GET OUT! 2014

Als hoofd van de sector muziek van FHK verwijs ik graag naar het GET OUT aanbod van dit jaar. Heel uiteenlopende concerten en voorstellingen die onze studenten als eindexamen brengen. Kiik vlug HIER en laat je verrassen!

Geslaagde uitvoering tijdens eindexamens dans bij Fontys !!

Het was een fijne performance samen met Bryan!! Mooi voorbeeld van interdisciplinaire actie :-)  Foto hieronder en video later beschikbaar!

"Shapes of the wind"

Een improvisatie met klarinet en dans op 3 juni 2014 omstreeks 15 uur te bekijken in het academietheater bij FHK te Tilbrug. Bryan Atmopawiro en Raf De Keninck ontmoeten elkaar Be there!

Full Score van "In de schaduw van Napoleon" toegekomen!!

De langverwachte score voor het eerste deel van de trilogie bij Rooi te SInt-Oedenrode (NL) is toegekomen! Bert Appermont heeft weer een fantastisch werk geschreven waarvan ik de première in Nederland zal dirigeren eind mei 2015. Zal top worden! kijk er naar uit! Hou de agenda in het oog! 

Datum bekend release cd met oa klarinet solo muziek van George De Decker

De release van de cd box rond de muziek van George De Decker is voorzien in de maand november 2014!  Opnames van de resterende werken zijn voorzien voor deze maand!

Najaar 2014 twee trioprogramma's op de podia!

In het najaar 2014 zal ik twee trioprgramma's brengen. In het najaar zal ik samen met Martien Maas en Monique Heidema een programma brengen rond de Lerchenmusik van H. Gorecki. Daarnaast ga ik in december te beluisteren zijn samen met Niolas Callot en Katelijne Onsia (altviool) in muziek van oa Bruch.

De vijfde Chamber Symphony is klaar voor creatie!

Voorbije week stuurde Robert Groslot zijn Chamber Symphony naar mij door! Het is een 26 minuten beklijvend werk geworden! Na de creaties/premières van kamersymfonieën van Nuyts, Vanhove en Craens staan de werken van Vermote en Groslot op de to do list. Momenteel lopen gesprekken met diverse organisatoren om dit de komende tijd in te plannen.

Werk van Susan Clynes op youtube

Weer zo een ontdekking van een concertopname. Deze keer van een concert in de Bijloke te Gent in 2013. Net na het Shostakovitch programma dat ik dirigeerde in Porto kwam ik in deze boeiende Vlaamse muziek terecht. Veel luisterplezier!

Beeld en muziek najaar 2014

Op dit moment werk ik aan een beklijvend project met beeld en muziek en dit in samenwerking met de opleiding ArtCode van de Hogeschool voor de Kunsten Tilburg. Meer informatie wellicht na de zomervakantie!

Vlaams SInfonietta en het Berio project.

In het najaar start het project Folksongs van het Vlaams SInfonietta met een creatieconcert in CC te Heist op den Berg. Daarna spelen we twee keer in de Bijloke te Gent en een concert in "De Academiezaal" te SInt-Truiden. Ondertussen zullen er ook masterclasses gegeven worden aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg. 

Opname's cd's George De Decker van start in mei 2014

In mei '14 leggen we de laatste hand aan een aantal werken die mee op de cd's omtrent componist George De Decker zullen verschijnen. Ik kijk heel erg uit naar deze realisatie want het is de weergave van een bijzondere vriendschap en een fascinerend reeds 15 jaar durend artistiek traject! Release voor het najaar 2014! Hou het in de gaten!

Samenwerking met danser Bryan Atmopawiro

Op 4 juni 2014 zal ik om 15 uur een performance verzorgen met danser Bryan Atmopawiro. Deze performance gaat door in het academietheater van de Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Be there!

Geslaagd concert "Quatuor pour la FIn du Temps"

Afgelopen woensdag 16 april 2014 gaf ik een concert dat kaderde in de reeks "Easter at the Cathedral" in de Antwerpse Kathedraal. Collega musici waren Peter Sciffer, Nadja Nevolovitsch en Marianna Nevolovitsch. Een mooie avond met indringende en beklijvende muziek.

Kleine montage live Performance met George De Decker

Vandaag per ongeluk mezelf gevonden op een youtubekanaal. Een kleine compilatie van het concert dat ik in cc Dilbeek gaf ergens in december 2013;

Jury Archipel Muziekconcours

Ik kan melden dat ik dit jaar in de jury zal zetelen van het Archipel Muziekconcours. De finale zal plaatsvinden op 1 juni 2014 in het Muziekgebouw te EIndhoven.

Doctoraatsstudie

In september 2014 zal ik het traject starten ivm een  doctoraatsstudie aan de Vrije Universiteit van Brussel/ Koninklijk Conservatorium van Brussel.

De studie zal dan van start gaan in januari 2015. Ik heb er veel zin in! Meer info zal volgen.

Nieuwe samenwerking Symfonieorkest Porto

Ook in het volgende seizoen zal ik werken met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Porto (Portugal). Besprekingen lopen en info volgt.

Nieuwe cd's in aantocht!

In het najaar verschijnen er heel wat cd's :-) Alle solowerken van componist George De Decker in een 4-dubbele cd box en daarnaarst weer een nieuwe Chamber Symphony met het Vlaams Sinfonietta. Hou de pers goed in het oog!!

Samenwerking seizoen 2014-2015

Goed nieuws! Ik zal in het seizoen 2014-2015 samenwerken met de vermaarde zangeres Olga Romanko. DIt in een productie rond de Folk Songs van L.Berio een productie van het Vlaams SInfonietta! Meer informatie volgt!

Samenwerking L'Union Fraternelle

SInds 2002 ben ik dirigent van het orkest L'Union Fraternelle te Zeelst (NL) . Deze mooie periode zal in maart 2015 afgesloten worden met een nieuwe editie van The Power of L'UF in de Schalm te Veldhoven. Ik kan terugblikken op 12,5 jaar dirigentschap waarin ik mooie projecten heb gerealiseerd en enkele belangrijke vriendschappen heb opgebouwd. Op de agenda nog heel wat activiteiten zo zijn er in april en mei nog leuke concerten en zal  er in september 2014 een herdenkingsconcert omtrent de oorlog plaatsvinden. Iets later dan weer een dubbelconcert met het Veldhovens Mannenkoor alsook een kerstconcert en de afsluitende Power of L'UF!! 

Don't Shoot ...

Gisteren kon je nog live-opname beluiteren op Klara nu reeds op mij site maar dan met beeld. Don't shoot the pianist van Maarten Westers. Live opname Voorwaarts Maart 2013.  


Vanavond 11 maart 2014 Vlaams SInfonietta op KLARA

Vanavond tijdens het programma Late Night Lab op KLARA kan je de opname van "Innocence in Admiration" met  het Vlaams SInfonietta beluisteren. Muziek van Frank Nuyts met solist Erwin Deleux, Vlaams SInfonietta olv Raf De Keninck op een plaat uitgegeven bij Vanderkrieken Classics!! Veel luisterplezier!

Najaar 2014

Voor het najaar 2014 staat de relaese van een nieuw multidisciplinair project te trappelen. Muziek en videokunst zullen hand in hand gaan en de toeschouwer meenemen tot in het diepst van de menselijke ziel! Meer info zal volgen!

Nieuws CD Box met verschillende solowerken

In de maand april zal ik de ontbrekende eindjes opnemen en dan kan de cd box met werk van George De Decker naar de perser. De box zal in het najaar 2014 verschijnen. Je moest eens weten hoe ik er naar uit kijk :-)

Samenwerking met danser Bryan Atmopawiro

Na een vluchtige kennismaking eerder dit jaar heb ik besloten om verder te werken met danser Bryan Atmopawiro. Samen werken we de komende maanden aan een act waar ontmoeting in improvisatie de kerngedachte is. Eerste toonmoment is voorzien in juni 2014. Meer informatie volgt nog.

Najaar concerten Gorecki

Goed nieuws! In het najaar zal ik een programma met muziek van Gorecki, Henderickx en Vande Ginste dirigeren in het Kon. Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Philips te Eindhoven en op locatie in Aken (D). Meer informatie zal volgen!

Toffe radiospot van KLARA ivm Festival Voorwaarts Maart

Klara heeft een radiospot gemaakt waarin ze het festival aankondigen. Ze gebruikten daarbij een fragment uit het pianoconcerto van de laatste nieuwe cd FETISH!! Fijn om te horen!  Luister even want het komt regelmatig voorbij tussen de uitzendingen!

Samenwerking met Lieselot De WIlde op Voorwaarts Maart

Komende festival Voorwaarts Maart (Gent, De Bijloke) zal ik naast mijn Vlaams SInfonietta samenwerken met sopraan Lieselot De Wilde. Ik kijk er al naar uit om met haar de Chamber Symphony van Alian Craens te brengen ( 14 en 15 maart 2014) Daarnaast op het programma het schitterende pianoconcerto van Frank Nuyts met solist Erwin Deleux.

www.lieselotdewilde.net  en www.debijloke.be/voorwaarts-maart-en-avant-mars

Raf De Keninck en Theaterkoor ROOI samen aan de slag!!

Afgelopen maand besloten het Theaterkoor ROOI en Raf De Keninck samen in zee te gaan en dit voor een Trilogie verspreid over de volgende 4 jaar! Aan de hand van drie eigenzinnige voorstellingen zullen solisten, koor en orkest  onder de artistieke leiding van Raf staan! Een nieuwe samenwerking met heel wat kansen! 

Voorwaarts Maart 2014 op 14  en 15 maart te Gent!

Op het festival "Voorwaarts Maart" te Gent zal ik werken van Nuyts en Craens dirigeren! Kijk voor meer info op de site van de Bijloke en/of op de site van Hardscore.Ik kijk al uit naar dit heel fijne festival!

Raf De Keninck te gast bij KLARA

Afgelopen donderdag 13 februari was Raf te gast in het programma "Pompidou".  WIl je het interview terug beluisteren? Dat kan via de site van KLARA  via de link Uizending gemist en dan "Pompidou" Veel luisterplezier!!

Fuga Trofee 2014 binnen!

Op 30 januari 2014 ( mijn verjaardag) krijg ik de Fuga-Trofee uitgereikt. Dit omwille van mijn jarenlange verdienste ten opzichte van de verspreiding en promotie van Vlaamse Muziek. Samen  met Emanon en het Vlaams SInfonietta zette ik zo tientallen Vlaamse composities op de wereld. Bijzonder veel dank aan De Belgische Unie der Componisten voor deze waardering!

9 februari 2014 te gast bij VLAMO

Op 9 februari 2014 ben ik te gast bij VLAMO als jurylid bij een solistenwedstrijd provincie Oost-Vlaanderen. Na de creatie van Alain Craens' chamber Symphony van afgelopen november een blij weerzien met de stad SInt-Niklaas!

Open Dag Fontys Hogeschool voor de Kunsten 2014!

Op 2 februari 2014 is er een Open Dag bij FHK te Tilburg. Nieuwe studenten Rockacademie, Conservatorium, Muziekeducatie en Master zijn van harte welkom om onze vernieuwde opleidingen te leren kennen!  Onze school is op vele fronten leading dus... kom dat kijken! (Van 10u30 tot 15 uur Zwijsenplein Tilburg)

Nederlands Saxofoon festival in de steigers!  

Van 2 tot 8 februari 2014 zal er bij het Fontys Conservatorium het eerste Nederlandse Saxofoon festoival plaatsvinden. Heel wat concerten en lezingen zullen de revue passeren. Een internationale cast van saxofonisten werkt mee dus "Be Welcome"! Meer info en programma op www.nederlandssaxofoonfestival.nl

CD box met muziek van George De Decker

In de loop van 2014 zal er een cd box verschijnen met werk van George De Decker. Verschillende solo-werken die ik voor mijn rekening nam zullen daar op terug te vinden zijn! Meer info volgt!

CD opname CHAMBER SYMPHONY

In de maand juni/juli 2014 zal de volgende cd omtrent het project Chamber Symphony opgenomen worden!  Na de schitterende productie met Nuyts werk (2013) is nu Alain Craens aan de beurt! Ik kijk er erg naar uit!

30 JANUARI 2014

Naast het feit dat ik die dag jarig ben is er ook nog een andere reden om te feesten! Hou de social media in het oog!

FHK Event HILVARIA STUDIO'S

Op 14 januari 2014 zal ik samen met mijn vriend componist/beeldendkunstenaar George De Decker een performance geven op het FHK Event. Thema is inspiratie... komt goed uit! ;-)

VOORWAARTS MAART 2014

Op het Voorwaarts Maart festival dat doorgaat in de Bijloke te Gent op 14 en 15 maart 2014 zal ik het Vlaams SInfonietta dirigeren in werk van Craens en Nuyts! Allen erheen! 

2014

Ik wens ieder van mijn bezoekers een fijn, zorgeloos en inspiratievol 2014!! Laat het jaar knallen!