• Stacks Image 222

  • Stacks Image 223

  • Stacks Image 224

  • Stacks Image 229

Raf De Keninck groeide op in Rumst (B) en zette zijn eerste muzikale stappen bij Harmonie Verbroedering Rumst. Hij startte binnen de klarinetklas van Ivo Lybeert en stroomde door naar het Koninklijke Muziekconservatorium Antwerpen. Aldaar studeerde hij aan de klas van de befaamde klarinettist Ridder Walter Boeykens. Belangrijke inspiratoren in die tijd waren Ivo Lybeert, Raymond Dils, Jan Guns, Theo Mertens en Leo Verheyen. In 1998 behaalde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen het einddiploma klarinet, basklarinet en kamermuziek (specialisatie finaliteit) en met de grootste onderscheiding alsook het diploma 'Master in Music'. In hetzelfde jaar behaalde hij ook het einddiploma HAFABRA-directie. 

Als pedagoog (klarinet) was hij van 1991-2001 actief aan diverse Vlaamse muziekacademies. Van 1999 tot 2001 assisteerde hij symfonische orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Van 2010-2012 was hij docent en coordinator kamermuziek en tot 2013 was hij docent slagtechniek en ensemble-directie. Dit alles aan het Fontys Conservatorium te Tilburg (NL).

Raf De Keninck werd laureaat van diverse nationale en internationale wedstrijden als Pro Civitatea (1992), laureaat van de tweejaarlijkse internationale wedstrijd 'Orpheus-Prijs' afdeling Solist (1997), laureaat van de kamermuziekwedstrijd José-Vigneront (1998), laureaat van de Nationale Kamermuziekwedstrijd te Almere (2005) en behaalde hij een 5de plaats op de internationale dirigentenwedstrijd te Kerkrade (2005). In 2006 werd hij tevens halve finalist van het internationale kamermuziekconcours 'Gaetano Zinetti' te Verona, Italië.

Voor zijn bijzondere inzet op vlak van hedendaagse kamermuziek ontving hij de BAP- Sabamprijs (1997) en de Willem Pelemansprijs (2000).In 2013 ontving hij de prestigieuze Fuga Trofee voor zijn jarenlange inzet voor de Vlaamse muziek.

Als klarinettist werkte hij samen met tal van orkesten en dirigenten zowel in Vlaanderen als op de internationale muziekscène. Hij verzorgde producties met de Beethovenacademie, Orchestre Philharmonique de Liège, Orchestre symphonique de la Monnaie, Champ d'Action en diverse gelegenheidsensembles. Hij was solist met het 'Walter Boeykens clarinetchoir' en in 2004 creëerde hij tevens het klarinetconcerto van de Griekse componist D. Andrikopoulos.

Als klarinettist en op basklarinet creëerde hij tientallen werken die terug te beluisteren zijn op radio-opnames en cd-producties. Zo verzorgde hij tal van kamermuziekconcerten die  live werden uitgezonden door de Belgische radiozender KLARA en de Nederlandse concertzender Radio 4. Hij was in 2006 te beluisteren in een soloprogramma tijdens 'KLARA in de stad Geel' en in 2005 was er een uitzending door de Nederlandse zender Radio 4 vanuit het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam waar hij met het Trio Energico optrad.

Als dirigent is hij de oprichter van het ensemble Emanon (later Vlaams Sinfonietta) waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde inzake de verspreiding van Vlaamse hedendaagse muziek. Zo werkte hij samen met nagenoeg alle toonaangevende componisten die Vlaanderen telt. Deze samenwerkingen resulteerde in tal van concerten en 5 cd opnames. Ook werd er in zijn opdracht een reeks van kamersymfonieën geschreven.

Als dirigent werkte hij  niet alleen met vermaarde solisten zoals Walter Boeykens (B), Soon Sho (USA), Margriet Van Reisen (NL), Charlotet Riedijk (NL), Hans Van Kerkchoven (B) en Erwin Deleux (B) samen maar ook met tal van mensen uit andere kunstdisciplines zoals Pascale Platel, Hubert Damen, Koen Monserez en Steven Beersmans.

Raf De Keninck was van 1996-2014 verbonden als artistiek leider aan het Ensemble Emanon ( sinds 2012 Vlaams Sinfonietta) 

Sinds 2012 is Raf De Keninck verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg als Director Department Music. Hij staat daarmee aan het hoofd van 4 muziekopleidingen: Academie voor Muziekeducatie, Conservatorium, Rockacademie en Master of Music.De afgelopen 5 jaar realiseerde hij opvallende innovaties in het onderwijs waaronder het opzet van een volledig nieuwe conservatorium-opleiding ( Academy of Music and Performing Arts. www.fontys.edu/ampa

Meer informatie op https://www.linkedin.com/in/rafdekeninck/

Recentste update van mijn levensloop kan je vinden op https://www.kingsmusic-management.com/